Milde Mummimamma og Filifjonka

Snart kommer det nye illustrasjoner av Mummimamma og Filifjonka på Mummi serviset!

Tove Janssons karakterer Mummimamma og Filifjonka får nye illustrasjoner på Arabias servise. De nye motivene som brukes i Mummimamma-settet er basert på tegneserien "Mummi-vinter" (1959) og "På lissom" (1956). Motivene til det nye Filifjonka-settet er basert på boken "Sent i november" (1970) og tegneserien "Slomsedyret forlover seg" (1959).


De fornyede motivene av illustratøren og keramikkunstneren Tove Slotte, fokuserer på de typiske trekkene til karakterene i Tove Janssons Mummihistorier, som det er lett å relatere seg til i ulike hverdags – og livssituasjoner.

Mummimamma er mild og forståelsesfull: Hun har en positiv holdning til livet, forskjellige mennesker og deres livshistorier, og hun ønsker alltid alle velkommen i hjemmet sitt. Filifjonka derimot, er mor til tre barn der renslighet, orden og forutsigbarhet representerer kontroll på livet.

Milde Mummimamma og rengjøringsentusiasten Filifjonka

Tove Jansson har sagt at rollemodellen for Mummimamma-karakteren har vært moren hennes, Signe “Ham” Hammarsten-Jansson. Mummimamma er bærebjelken i Mummidalen og hjertet av Mummihuset – en mild og smart morsfigur som ikke lar seg påvirke av de små tingene. Det er ingen situasjon hun ikke kan takle, og hun er alltid klar til å gi trøst eller råd til de som trenger det.

Filifjonkene representerer derimot andre følelser i Mummihistoriene, og spesielt fru Filifjonka kan betraktes som det motsatte av Mummimamma. Den nevrotiske og lett urolige fru Filifjonka er en streng forelder som ikke vil at barna skal lære seg dårlige vaner. Hun prøver å holde orden på livet sitt ved å hele tiden rengjøre huset sitt. I virkeligheten misunner fru Filifjonka faktisk Mummimamma for sin bohemske livsstil, men hun klarer ikke å gi slipp på sitt kontrollbehov.

603895 inspirasjon moominmamma 1

Del denne artikkelen med venner:
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on pinterest