Fiksjon og fakta om gamle messendøler

Helt opp mot fjellet mellom Lillehammer og Sjusjøen ligger Mesnalia. Folk her kalles messendøler, og de har holdt til her i alle tider, mener forfatter Toril Mesna. Det har alltid eksistert messendøler.

349 kr

Dette er en sjangerhybrid for alle som interesserer seg for lokalhistorie – og for de som slett ikke gjør det, men heller liker å lese fortellinger.
Toril Mesna har skrevet denne beretningen om svært, svært gamle messendøler. Disse menneskene som holdt til langs de to Mesna-vannene rett nedenfor Sjusjøen. Fra utgamle tider og helt til nå.
Hun baserer seg på både oldtidsfunn og nedskreven historie. I tillegg til det dikter hun fantasifullt og fritt, men aldri utenfor rammene for det som kan ha vært.
Det kan ha vært slik at det var sterke motsetninger mellom steinaldermessendøler og folket nede ved Mjøsa sånn rundt et par tusen år før vår tid. Det kan ha vært farlig. Dette utgjør første del av boka.
Det kan ha vært slik at disse motsetningene fortsatte inn i jernalderen. Dette handler andre del om.
Og når boka tar oss inn på 1700-tallet, var det faktisk slik at en messendøl, en slektning av forfatteren, ble myrdet. Hvem som gjorde det, er et mysterium. Vi har en såkalt cold case. Riktignok fikk sønnen skylda, det ble omtalt som Fadermord. Men sønnen ble frikjent, og mordet er aldri blitt oppklart. Forfatteren har noen teorier, og fortellingen om dette mordet og disse teoriene utgjør siste tredelen i boka om de gamle messendølene.

Varenummer 9788230348369 Kategori
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest