Tips og inspirasjon til bunad

Bunaden er en viktig del av Norges kulturarv og mange ser på den som et symbol på norsk nasjonalitet og tradisjon. Bruk av bunad kan være en måte å feire og holde i hevd lokale eller regionale kulturtradisjoner. Bunaden blir ofte brukt ved spesielle anledninger som nasjonale høytider, bryllup, konfirmasjoner og andre festlige begivenheter som alle finner sted i mai måned!

Inspirasjon til bunaden

husfliden 251 3626

Ingenting er finere enn en nystrøket og ren bunadskjorte. Hos Husfliden Lillehammer fører de skjorter i lin, bomull og silke, både med og uten nupereller og broderier.

Bunadskjorte i lin, silke eller bomull? Tradisjonelt har bunadskjorter i lin eller bomull blitt brukt mest både til hverdag og fest. Dette er en tradisjon vi fortsatt holder på, og de fleste bunader har skjorter i disse stoffene. Til noen bunader er det derimot vanlig med silkeskjorte. Ta gjerne kontakt med Husfliden Lillehammer dersom du lurer på hvilken bunadskjorte som passer til din bunad. De har flere bunadskjorter i standardstørrelser klare for levering.
Husfliden Lillehammer har drevet husflid i Lillehammer sentrum siden 1916. På systua spesialiserer de seg på bunader fra Gudbrandsdalen. Eksempelvis:
Gudbrandsdalens herrebunad og Gafferbunad
bunad husfliden gjovik lillehammer 9
Og den herlige Rondastakken
rutaliv randastakk rutavest bunad gudbrandsdalen husfliden gjovik lillehammer 1
Design uten navn 20
Husfliden Lillehammer har også et utvalg ferdigsydde bunader til barn. Deres sortiment inneholder Rondastakk til jente og Rutavest med nikkers til gutt, dette er noen av de mest populære bunadene til barn.
Rondastakk til jente
Rondastakken har fått navnet sitt etter stripene, eller rondene, på bunaden. Bunaden ble brukt til både hverdag og fest, og den er fortsatt like populær nå som den ble tatt i bruk rundt 1830.
Rutavest til gutt
Rutavesten kommer i en flott rødfarge med ruter. Denne vesten brukes sammen med nikkers og høye bunadsstrømper.
Ullstoffet til begge bunadene er levert av Gudbrandsdalens Uldvarefabrik på Lillehammer.
bunadsolv harspenne hjerte husfliden gjovik lillehammer 2 2147
Bunadsølv er prikken over i-en på bunaden eller festdrakten. Husfliden Lillehammer har et stort utvalg bunadsølv til dame, herre og barn. Sølvet er produsert av kjente norske sølvsmier og er av beste kvalitet – slik at søljen kan brukes av generasjon etter generasjon. I tillegg til søljer til bunad finner du også et utvalg bunadsknapper og veskelåser.
Design uten navn 21
Skal du feire festdagene i bunad, trenger du passende bunadsko! Spesielt på den store dagen går man mye, og da er det ekstra viktig med gode sko. Hos Falkanger finner du kvalitetssko fra blant annet Folklore som gir nasjonalantrekket det lille ekstra!
Sliter du med gnagsår og vonde føtter på 17. mai? Da har vi noen enkle tips:
– Nye sko? Gå inn skoene et par dager i forkant og bruk gjerne tjukke ullsokker for å få tøyd ut skoene litt.
– Sjekk etter steder hvor det gnager eller er litt ekstra trangt og sett på plaster i forkant for litt ekstra beskyttelse.
– Hos byens skomaker kan skoen blokkes ut

Litt inspirasjon og historie om tilbehør

Design uten navn 5

Gullsmed J. Frisenberg fører et stort utvalg av bunadsølv til de fleste av Norges distrikter, samt bunadsbelter, bunadparaplyer og bunadhårspenner.

Design uten navn 35

SØLJE Hjertesøljer finnes i mange varianter – med eller uten heng, Noen har krone som toppstykke. På sidene kan det være en fugl eller en putto.
Tre eller fem heng var vanlig i dalen. Hjertesøljer laget og brukt I Gudbrandsdalen er utført i filigran med mange ledd i henget. Hengdekoren har helst form som kamskjell, byggkorn løv, rosetter eller akantusmotiv.

Skålesøljer består av en ringformet bunn med filigransdekor og skåler montert på ringen og som heng.
Hjertemotivet var et rådende motiv i Gudbrandsdalssølvet. Symbolikken er først og fremst kjærlighet.

Design uten navn 36

SØLVBELTE De fineste beltene var av lær eller rødt stoff med spenne og påsatte sølvplater – støler. Bare de mest velstående bøndene i dalen eide stølebelter. Stølebelte var på moten og en del av brudestasen fram til midten av 1700-tallet. Bruk av sølv- belter til bunad i dag henger også delvis sammen med økonomi og kjøpeevne. Beltet er av lær med påsatte støler og lukket med hekte. Motivet på de støpte stølene er et andreaskors og stølene har hengende løv.

SØLV TIL HERREBUNAD I Nord-Gudbrandsdalen har halsknapper med stolpe vært populære. Knappen var festet på en hals med plate.
De bevarte finnes med og uten heng. Halsknapper ble brukt både av kvinner og menn. Henget på en utgave av dagens mannsknapp er korsformet.
Knapper til lukning av plagg kom først i bruk tidlig på 1700-tallet, og knapper med heng ca 50 år senere. En viktig del av mannsdrakten i Gudbrandsdalen, spesielt i nord, var påsydde knapper i flere størrelser.


Ta vare på bunad og tilbehør

Design uten navn 22

Bunaden

Sørg for at bunaden holder seg i år etter år ved å oppbevare den i en egen bunadspose i kraftig bomullskvalitet med glidelåslukning. Husfliden Lillehammer har egne bunadsposer til dame og herre. I tillegg har de oppbevaringsposer for skjorter. Bunadstoffer og garn er ikke møllsikret, derfor er det smart å henge bunaden på en cedertrehenger eller legge noen cedertrekuler i posen for ekstra beskyttelse.

Bunadskoene

  • Impregner alltid skoene før bruk. Da beskytter du skinnet og skoene varer mye lenger.
  • Har du skosåler av skinn? Impregner også disse, så de ikke trekker til seg vann og blir ødelagte.
  • En god lærbalsam eller skokrem gir næring til skinnet og du forhindrer at skinnet tørker ut og skoene blir stygge.
  • Oppbevar skoene i en skopose eller eske, dette beskytter skoene mot lys og missfarging av skinnet.

Bunadssølvet

  • Oppbevar bunadsølvet optimalt:
    • Rent
    • Tørt
    • Mørkt
    • Lufttett
  • Pusse bunadsølvet
    • La sølvet ligge i en blanding av vann, zalo og salmiakk i 10-15 min (noen dråper zalo og 1ts salmiakk per liter vann).
    • Vask det forsiktig med en liten kost (for eksempel en myk tannbørste).
    • Vask med rent vann og tørk med en myk pusseklut.
Del denne artikkelen med venner: